Kan jag ta ut hälften av aktiekapitalet på 100.000 kr?

Jag har ett aktiebolag med 50 000 kr i aktiekapital. Jag läste i förra frågespalten att minsta möjliga aktiekapital sänkts till 25 000 kr. Betyder det att jag kan ta ut 25 000 kr från bolagets bankkonto? Och är detta uttag skattefritt?

Svar: Ja, men inte utan vidare.

Jo, du kan ta ut 25 000 kr skattefritt ur ditt aktiebolag. Men det krävs en del pappersarbete innan du kan ta fram banksäkerhetsdosan och föra över pengarna till ditt privatkonto.

För att sänka aktiekapitalet kan du antingen minska antalet aktier, eller minska värdet per aktie. Det bästa sättet är att minska antalet aktier. Om du har betalat 25 000 kr för de indragna aktierna så gör du en vinst på noll kr – eftersom du ”sänker värdet” med 25 000 kr. Och du behöver inte betala någon skatt.

Det administrativa kostar ca 3 000 kr. Bolagsverket tar en avgift på 1 500 kr. Och din redovisningsbyrå tar ungefär lika mycket. Det skall upprättas ett antal handlingar och ett protokoll från bolagsstämma. Det är med andra ord en hel del formalia innan du kan få tillbaka dina 25 000 kr. Ta hjälp av expertis om du tänker sänka aktiekapitalet.

Tänk också på att en sänkning av aktiekapitalet kan påverka din möjlighet till framtida skattebillig utdelning.